6 lucruri pe care China le face mai bine

8 septembrie, 2015 | Autor: | Posted in Cultura, Educatie online

Desi China nu a fost niciodata un exemplu legat de cum sa gestionezi drepturile omului, au totusi destule motive de lauda. Economia lor este mult mai puternica decat a multor state Europene, chiar si decat a Statelor Unite ale Americii; au cea mai rapida dezvoltare a clasei de mijloc din lume, iar guvernul lor este capabil sa ia decizii, in timp ce al nostru ori este prea ocupat sa se certe, ori nu are nici o idee despre ce se vorbeste si paseaza responsabilitatea de la unul la celalalt.

1. Capitalismul

1. capitalismul

Capitalismul a foat popularizat in Sate, dar nu a inceput acolo. In ultimii ani, cu incepere din anul 1970, China a reusit sa scoata peste 500 milioane de persoane din saracie, iar guvernul comunist a reusit sa gaseasca resurse pentru stimularea economiei, chiar daca populatia Chinei este de 2 ori mai mare decat cea din intreaga Europa. In timp ce ai nostrii se cearta, ai lor profita.

2. Betigasele

2. betigasele

In regula, partea asta nu este la fel de importanta ca si capitalismul, dar merita mentionata pentru ca, hai sa recunoastem, sunt maestrii in manuirea betigaselor. Ai vazut vreodata pe unul de-al nostru incercand sa faca acelasi lucru? E patetic. Si, nu ar trebui sa ne mire acest lucru, in fond sunt tara care le-a inventat, in urma cu 3200 de ani. Au avut timp sa se antreneze de atunci, asa ca, nu ar trebui sa ne para rau ca sunt mai buni decat noi la acest capitol. Si oricum, ca si tacamuri, nu sunt foarte practice daca vrei sa mananci o ceafa la gratar.

3. Inventii

3. inventii

Chinei ii sunt atribuite urmatoarele inventii: compasul, fotbalul, inghetata, primul seismograf, fantana, plugul, moara (cu apa), arbaleta, podurile suspendate, parasuta si, cea mai importanta, hartia igienica. Pe cat de rafinati si sofisticati ne credem noi, occidentalii, o privire scurta in analele istoriei ne arata ca am fost intotdeauna cu cateva mii de ani in urma si nu am reusit sa inventam cele mai elementare lucruri.

4. Pedeapsa pentru crimele politice

4. pedeapsa

Nu vreau sa zic ca nu trebuie sa ne ridicam standardele ca si oameni, in general, dar in special politicienii ar trebui sa fie constienti de pozitiile ocupate. Intr-o societate democratica, cum este a noastra, au fost alesi datorita increderii aratate de popor. Dar in regimul comunist din China,nu au nevoie de voturi pentru a-si lua datoria in serios. Un exemplu: in 2007 un lot de hrana pentru caini, antibiotice si pasta de dinti, a fost descoperit cu ingrediente toxice in el. In urma investigatiilor s-a aflat ca directorul departamentului de Alimentatie si Medicatie, Zheng Xiaoyu, lua mita de la companiile farmaceutice. A fost executat. Desi nu sustin pedeapsa capitala pentru politicieni corupti (daca stau sa ma gandesc prea mult cred ca o sa scriu altceva), nu poti sa nu te intrebi cat de repede s-ar fi miscat sefii de departamente, membrii Parlamentului si sefii de stat, daca nu exista Imunitate Parlamentara, sau vre-o puscarie in regim hotelier.

5. Artele martiale

5. arte martiale

Actorii Chinezi, cum ar fi Jackie Chan, Bruce Lee, Jet Li si Lucy Liu, cu totii stiu arte martiale si sunt artisti desavarsiti. Sunt simboluri ale faptului ca inclusiv la arte martiale sunt mai buni decat restul lumii. Nu vorbim despre MMA (Mixed Martial Arts), unde China este departe de locul unu, vorbim despre cea mai pura forma de de arta martiala, originara in Dinastia Xia (4000 de ani in urma). La fel ca si la celelalte inventii anterioare, cum te poti pune cu asa ceva?

6. Diferentele de venit intre clasele sociale

6. diferente

Coeficientul lui Gini este o masura a disproportiei veniturilor individuale care claseaza tarile pe o scara de la 0.00 le 0.65. Cu cat este mai scazut indicele, cu atat mai mici sunt diferentele de venit. Romania are un indice de aprox. 0.32, la acelasi nivel cu tari precum Franta, Olanda, Elvetiasau Canada, conform acestei harti. Cei bogati devin mai bogati iar cei saraci si mai saraci. Cine este de vina pentru asta, ramane subiect de discutie, dar ceea ce nu putem contra este ca China se afla inaintea noastra. Pe langa o economie sustenabila, care se dezvolta rapid, tara are un coeficient de 0.415, iar majoritatea cetatenilor considera ca tara merge catre mai bine. Sunt probabil destule sondaje realizate care sa spuna ca Romanii nu gandesc la fel si, desi lucrurile inca nu au luat o intorsatura spre mai rau, nici nu pare sa fie o ameliorare semnificativa.

Asadar. Iara cele 6 lucruri pe care China le face mai bine decat noi. Acum, daca am reusi sa-i convingem sa imbunatateasca conditiile de munca in fabrici si sa mai lucreze putin asupra drepturilor omului probabil m-as muta acolo.

Distribuie postarea
Share

Autor:

This author has published 86 articles so far. More info about the author is coming soon.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?