Cum te protejezi de email SPAM?

19 septembrie, 2015 | Autor: | Posted in Internet

Nu cred ca exista cineva care sa poata spune ca nu a primit niciodata mailuri pe care nu le-a cerut. Toti am fost in situatia asta. Se umple casuta de inbox de tot felul de oferte sau, mai rau, de virusi. De virusi te protejeaza doar un antivirus competent sau un funizor de gazduire web care are implementate solutii ce pot impiedica primirea sau deschiderea emailurilor ce contin fisiere infectate (Recomandam cu incredere Experthost.ro). De oferte nesolicitate, ai 2 optiuni: 1. Le marchezi ca si spam, sau 2. Faci plangere.

Singura exceptie de la regula sunt adresele de email noi, care inca nu au fost publicate pe nicaieri. Dar stai linistit, in cateva luni sigur ajungi intr-o baza de date si de acolo o sa primesti tot mai multe si mai multe.

Oare cati din voi stiu ce este considerat SPAM? Oare cati din voi stiu unde sa faca plangere? Haideti sa o luam progresiv.

Ce anume este considerat SPAM?

Ei bine, exista o lege, 365/2002, si o hotarare de guvern (HG), 1308/2002, care spune in felul urmator:

Art. 7

 • Este interzisa efectuarea de comunicari prin posta electronica, cu exceptia cazului in care destinatarul si-a exprimat in prealabil consimtamantul expres pentru a primi astfel de comunicari.
 • Consimtamantul prevazut la alin. (1) poate fi obtinut in orice forma si poate fi probat cu orice mijloc de proba. Sarcina probei revine furnizorului de servicii.
 • Consimtamantul comunicat printr-un mesaj transmis prin posta electronica este valabil exprimat daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
  a) este expediat din cutia postala in care destinatarul doreste sa primeasca comunicarile comerciale;
  b) subiectul mesajului este format din concatenarea textului „ACCEPT COMUNICARI COMERCIALE DIN PARTEA”, scris cu majuscule, si numele sau denumirea persoanei in numele careia se vor transmite comunicarile comerciale.

Art. 8

 • Subiectul mesajelor transmise prin posta electronica, care constituie comunicari comerciale, trebuie sa inceapa cu cuvantul „PUBLICITATE” scris cu majuscule.
 • Comunicarile comerciale trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii referitoare la persoana in numele careia sunt facute:
  a) numele sau denumirea completa;
  b) codul numeric personal sau codul unic de inregistrare, dupa caz;
  c) domiciliul sau sediul;
  d) numerele de telefon si fax;
  e) adresa de posta electronica
  .

Prin urmare, sau in concluzie, orice email primit si care nu a fost solicitat este considerat spam. Si ar fi bine sa stiti ca aveti drepturi in aceasta privire si puteti sa le exercitati.

Unde fac plangere impotriva SPAM-ului?

Depuneti o plangere la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice, care este o ramura a Politiei Romane. Nu radeti, chiar exista cineva care ia drepturile noastre in serios si care se ocupa de apararea lor. Daca intradevar reusesc sa faca ceva, asta ramane de vazut, dar pana atunci imprastiati acest articol ca sa afle cat mai multa lume si sa inceapa sa ia masuri.

Cu cat suntem mai multi care ne exercitam drepturile, cu atat se vor lua masuri mai repede. Daca doar stam si nu facem nimic, cu siguranta nu o sa dispara de la sine emailurile nedorite.

Spor la anti-SPAM!

 

 

Distribuie postarea
Share

Autor:

This author has published 86 articles so far. More info about the author is coming soon.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?