Fii la inaltime in comunicarea cu ceilalti!

30 septembrie, 2015 | Autor: | Posted in Public speaking

 

 

Inteligenta emotionala

 

Inteligenta sociala si emotionala este un complex.

Nu exista nici o tehnica, aptitudine sau abordare care sa ”rezolve” toate problemele sau sa iti arate cum sa iei decizii in mod chibzuit.

Inteligenta emotionala se dezvolta pe niveluri care se interpatrund.

Pe langa constientizarea sentimentelor si capacitatea de a controla emotiile puternice, este bine sa te afirmi printr-o comunicare increzatoare. Trebuie sa faci diferenta intre stilurile de comportament pasiv, agresiv si increzator.

Comunicarea increzatoare este un mod de a arata ce ai mai bun in tine.

Exista 4 elemente esentiale:

Pozitia- stai drept, dovedeste incredere in tine, dar fara aroganta.

Privirea- priveste persoana in mod corespunzator
Vorbirea- foloseste un limbaj potrivit, spune ca simti cu adevarat, dar fara insulte si jigniri.

Tonul vocii- foloseste o voce calma, nu vorbi in soapta si nu tipa.

Acesta este un mod de a dialoga cu ceilalti care iti permite sa fii sigur pe tine si sa sporesti sansele de a fi inteles si respectat de ceilalti.

Exista trei metode diferite de comunicare intre oameni: Expansivul (agresivul), Introvertitul(pasivul) sau Eu (increzatorul).

Expansivul este agresiv, impusiv si dominator cu ceilalti. Nu-i pasa de sentimentele semenilor sai si incearca sa obtina ceea ce vrea, calcandu-i in picioare. Stie ce vrea, si incearca sa obtina acest lucru, dar nu ii ia in considerare pe ceilalti.

Introvertitul este slab si pasiv. Pare sa-i pese mai mult de ceea ce vor ceilalti decat de ceea ce doreste el. Desi evita conflictele, nu obtine niciodata ceea ce si-a propus.

Personajul Eu- are o abordare mult mai pozitiva decat Expansivul si Introvertitul. El stie ce vrea si nu-i este teama sa ceara acest lucru. Dar, tine intotdeauna cont de sentimentele si drepturile celorlalti. “Eu” spune ceea ce simte, dar astfel incat sa il asculte si ceilalti.

Distribuie postarea
Share

Autor:

This author has published 2 articles so far. More info about the author is coming soon.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?