HDD sau SSD pentru laptopul nostru?

25 ianuarie, 2017 | Autor: | Posted in IT

HDD sau SSD pentru laptopul nostru? Multi utilizatori de laptopuri adreseaza aceasta intrebare, necunoscand cu exactitate termenul SSD. Atat HDD cat si SSD, sunt prescurtari de la Hard Disk Drive, respectiv Solid State Drive.

Ambele dispozitive au acelasi rol  de stocare si aparent aceleasi dimensiuni putand fi schimbate intre ele. De ce sa schimbam hard diskul cu solid state drive? Avem mai multe motive despre care vom afla din randurile ce urmeaza.

1. Durata de viata mai mare

Un ssd are o durata de viata de pana la 10 ani chiar si mai mult, asta in timp ce un hard disk se poate defecta si la o zi dupa achizitie. Durata de viata mai mare face ca pretul unui ssd (mai mare ca al unui hdd), sa fie amortizat prin faptul ca nu se va defecta repede. De ce este asa? Pentru ca un SSD este format din memorii flash in timp ce un HDD este format din componente mecanice ce se pot defecta la cel mai mic soc.

2. Datele sunt mai in siguranta pe un SSD

Pentru ca are o durata de viata mai mare, un SSD este de preferat pentru stocarea datelor importante din laptop. Mai mult, atunci cand un SSD isi pierde capacitatea de a scrie date(din cauza uzurii), va intra in modul read only, mod care va asigura accesul la datele deja scrise pe el. Cu alte cuvinte, chiar si atunci cand SSD ul nu mai este bun, datele de pe el tot pot fi accesate.

3. Laptopul se aprinde mai repede si unele operatiuni sunt mai rapide.

Un laptop cu un SSD montat in locul unui HDD sau cu sistemul de operare pe SSD, se va aprinde in cateva secunde iar anumite operatiuni ce implica copierea/mutarea/citirea/ datelor de pe SSD se va face mult mai rapid ca pana acum.

Pentru a schimba hard diskul cu un solid state drive, fie il cumparati si il montati singuri, fie apelati la un centru de reparatii laptopuri pentru montarea ssd-ului corect si pentru transferul de date de pe hard disk pe ssd.

Distribuie postarea
Share

Autor:

This author has published 12 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns