Idei de afaceri trasnite – Bilele de recif

5 septembrie, 2015 | Autor: | Posted in Idei trasnite

Recifurile eterne a inceput in anii 1980, cand doi colegi de facultate  au mers sa faca scufundari in Florida Keys in timpul vacantei. De-a lungul anilor, dupa numeroase scufundari au inceput sa observe deteriorari ale recifului pe care il vizitau. Don Brawley, fondatorul Recifului Vesnic, a realizat ca reciful are nevoie de ajutor. Astfel a fost luata decizia de a face ceva pentru a ajuta reciful.

Dupa terminarea scolii cei doi prieteni despre ce contributii ar putea schimba starea de sanatate a recifului protejand si restaurand acest fragil ecosistem. Au decis sa creeze un material si un sistem care sa imite mediul submarin natural care sustine coralii. Si astfel ideea de bile de recif a luat nastere – pentru a reabilita si reconstrui reciful muribund iar in schimb adaugand un nou habitat pentru animalele marine.

S-au lovit de 2 probleme de design. Stabilitatea trebuia sa fie cruciala. Forma trebuia sa fie capabila sa absoarba si sa disipe energia din mediul marin fara a se misca din loc. Ar trebui sa fie capabile sa suporte nu doar miscarile normale de flux su reflux cu si furtunile puternice si mascarile dinamice care le acompaniaza.

Bilele de recif sunt singurele materiale de recif care inca de la inceput au fost realizate pentru a duplica substratul natural pe care Mama Natura il foloseste pentru a construi recifele. Materialul trebuia sa fie bun si pentru animalele marine. Trebuia sa fie construit din materiale naturale care sa atraga si sa incurajeze micro-organizmele sa se inmulteasca pe el.

Matrite speciale (care imitau foarte bine formatiunile naturale pe care se prind coralii) au fost create si patentate. Elemente speciale de design au fost create pentru a permite microorganismelor marine sa se ataseze si sa se dezvolte pe aceste formatiuni artificiale. O formula speciala de beton aduce PH-ul bilei aproape de neutru. Cu un PH neutru si cu textura suprafetei exterioare, bila de recif devine mediul ideal care sa permita organismelor sa se dezvolte.

In 1992 Grupul pentru Dezvoltarea Bilelor de Recif si Fundatia Bilelor de Recif a realizat primul proiect de bila de recif in Florida. De atunci incoace au fost realizate peste 4.000 de proiecte in peste 70 de tari si peste 700.000 de bile au fost plasate pe fundul oceanelor. Cuani de documentare in spate bilele de recif au devenit un standard pentru restaurarea barierelor de corali si un habitat pentru proiectele de dezvoltare.

In 1998, Carlton Glen Palmer, socrul lui Don Brawley, spunea ca vrea ca cenusa sa sa fie pusa intr-un recif. La scurt timp dupa ce Carlton a facut aceasta cerere a si decedat.

Dupa ce urna cu ramasitele trupesti a socrului sau a ajuns la el, Don a trecut la treaba, amestecand cimentul cu cenusa si creand bilele de recif. Pe data de 1 Mai 1998 un recif din 10 Nautilus si 20 Aquarius bile de recif a fost creat. Carleton si-a primit dorinta iar acum reciful sau face parte din ecosistem. Astfel s-a nascut Reciful Vesnic.

La scurt timp oamenii au inceput sa auda despre reciful etern si a continuat sa creasca in mod natural de atunci incoace. Motivele pentru care oamenii aleg drept piatra de mormant reciful vesnic sunt la fel de diferite precum persoanele si familiile care fac aceasta alegere. In loc sa lasi urna mostenire generatiilor urmatoare, sau in loc sa ocupi loc in cimitir, acest monument este cu adevarat o mostenire vie.

Veterani, ecologisti, pescari, marinari, scufundatori si oameni care toata viata  lor a fost activa si care au murit inainte de vreme, se simt bine stiind ca vor fi inconjurati de natura si activitate.

Distribuie postarea
Share

Autor:

This author has published 86 articles so far. More info about the author is coming soon.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?