Importanta capitalului strain pentru cresterea productiei

6 aprilie, 2016 | Autor: | Posted in Afaceri

Investitii straine

Capitalul strain poate contribui la cresterea productiei si la o eficienta ameliorata a economiilor de piata in formare in care el este investit daca procesele pe care le vom descrie in cele ce urmeaza vor avea loc.

Capitalului strain si influxul investitiilor straine directe, trebuie sa aiba ca rezultat disparitia companiilor necompetitive si incapabile sa patrunda pe piata mondiala. Noile companii vor compensa aceasta situatie care ofera locuri de munca mai competitive si produse mai bune. Oriunde in lume are loc un asemenea proces, chiar si in tarile cele mai dezvoltate. Acest proces constituie principalul factor al progresului tehnologic si imbunatatirii eficientei microeconomice, ce poate determina o crestere mai rapida.

Schimbarile in structura pietelor si a preturilor pot facilita competitia si incuraja economiile de scara. Este evident ca interesul companiilor straine este de a scoate firmele interne de pe pozitiile lor, acest fapt ducand la afectarea in primul rand a intreprinderilor mici si mijlocii.

Investitiile straine directe functioneaza astazi ca principala curea de transmisie pentru noile tehnologii, inclusiv ICT, cand se efectueaza pe pietele in formare. In acest caz cel mai important este sa existe un mecanism adecvat care sa raspandeasca tehnologiile in sferele de activitate economica respectiva si spre alte intreprinderi. Avand in vedere ca acest tip de impact poate fi in interesul tarii gazda dar nu si in interesul investitorilor multinationali, cele doua interese sunt de cele mai multe ori contrare.

Influxul de investitii directe implica un transfer constant de cunostinte care se concretizeaza in abilitatile imbunatatite ale intreprinzatorilor locali in domeniile de management si marketing. De multe ori calificarile fundamentale in aceste domenii nu exista, ceea ce duce la restrictionarea expansiunii productiei si cresterii economice. In acest context vom sublia si faptul ca investitiile directe vizeaza de cele mai multe ori indreptate sectoarele orientate spre export in tarile in care dimensiunea pietei locale este redusa si patrunderea pe pietele straine cere calificari superioare.

Institutiile mature sunt de o importanta fundamentala pentru sustinerea ratei inalte de crestere. Problema grea este ca economiile in formare, prin definitie, se caracterizeaza prin institutii inca subdezvoltate si prea fluide, ca si prin reguli frecvent opace ale jocului de piata. Acestea afecteaza eficienta alocarii si impiedica cresterea. Important este ca institutiile vechi creaza ineficiente relativ mai mari si risipa. Totul, cu exceptia posibila a coruptiei, spalarii banilor si crimei organizate, functioneaza, in asemenea conditii, cu mai mica eficienta decat in economiile mature institutional. Acestea arata de ce reforma structurala si edificarea treptata a institutiilor sunt asa de importante pentru pietele in formare. Astazi, acest adevar este in general cunoscut si deosebita lui importanta este subliniata de organizatii internationale influente, desi nu a fost totdeauna asa. Implicarea unor asemenea organizatii in edificarea institutionala in economiile de piata in formare pare sa fie in urma participarii directe la finantarea unor proiecte diverse. Campania de depasire a intarzierii dezvoltarii se duce in mare masura pe frontul institutional unde cadrul pentru functionarea economiilor de piata tinere este rigid. Dimensiunea pietelor are, de asemenea, influenta asupra ratei de crestere.

 

Distribuie postarea
Share

Autor:

This author has published 3 articles so far. More info about the author is coming soon.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?