Repararea placii video

20 octombrie, 2015 | Autor: | Posted in Electronice, IT

Defectarea placii video a unui laptop este una din cele mai neplacute situatii, indiferent daca folosesti aparatul pentru gaming sau office. Principalele simptome sunt imaginile distorsionate sau cu dungi de diferite culori sau lipsa totala a acesteia, indiferent daca apar pe display sau pe videoproiector. De obicei, daca se manifesta doar pe ecranul laptopului, atunci poate fi si din cauza driverelor.

Intai stergeti driverele vechi, descarcati o versiune mai noua si reinstalati, dupa care obligatoriu restart. Daca tot se manifesta problema, atunci este clar vina placii video, in speta cipul video. Din cauza utilizarii indelungate, la temperaturi mari, lipiturile acestuia se pot intrerupe si astfel se intrerupe comunicarea dintre cip si placa de baza. Cea mai sigura optiune, este sa vizitati www.servicelaptop.org pentru reparare sau eventual inlocuirea cipului.

Daca nu doriti sau costul este prea mare, puteti incerca acasa o metoda temporara de reparare, care in majoritatea cazurilor da rezultate satisfacatoare, dar nu neaparat pentru un timp indelungat. Metoda este cea de Reflow, prin folosirea cuptorului, dar nu se poate aplica in cazul laptopului.

Cel mai recomandat este folosirea unui pistol cu aer cald de putere mare. Pentru inceput, de proba, se pune o bucatica de cositor pe o moneda si se gaseste distanta perfecta dintre pistol si aceasta, astfel incat sa nu se topeasca nici prea repede dar nici prea incet. Desfaceti intai laptopul, incepand cu capacele din spate, memoriile ram, harddisk, dvd-rom, tastatura, ca sa puteti ajunge la placa de baza. Puneti imprejurul cipului video o folie subtire de aluminiu ca sa protejati restul de componente si circuite la incalzire. Aplicati aer cald cu ajutorul pistolului, pentru un timp moderat, apoi lasati sa se raceasca pentru macar 20-30 minute. Aplicati pasta termoconductoare noua, apoi montati elementele de racire si restul componentelor in ordinea inversa demontarii.

Porniti laptopul si observati daca imaginea si-a revenit sau tot prezinta probleme. In cazul in care tot nu functioneaza corect, e posibil sa fie defect cipul si va trebui inlocuit. Daca laptopul este modular, atunci placa video poate fi schimbata cu totul, eventual cu una mai performanta daca doriti lucrul acesta.

Distribuie postarea
Share

Autor:

This author has published 86 articles so far. More info about the author is coming soon.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?