Scutece Textile sau Scutece de Unica Folosinta?

19 septembrie, 2015 | Autor: | Posted in Copii, Familie, Nou-nascuti

Cum se comporta fiecare, din punct de vedere al pretului, confortului si mediului?

In zilele noastre nu prea mai exista diferente. Scutecele textile au progresat foarte mult. Iata cum se prezinta:

Sanatate si confort: nu este foarte mare diferenta, atata timp cat schimbi scutecul copilului atunci cand este plin (schimbi mai multe scutece reutilizabile pe zi decat din cele de unica folosinta). Daca lasi un scutec plin pe copil pentru prea multa vreme exista riscul sa se irite si nu va fi placut nici pentru el nici pentru tine. Copilul poate prefera senzatia de moale pe care o aduc scutecele textile. Scutecele de unica folosinta nu respira mai bine, iar chimicalele folosite pentru absorbtia de substante pot irita pielea bebelusului.

Comoditate: poti uita de metodele pe care le foloseau parintii tai. Nu mai sunt nici impachetarile complicate nici acele de siguranta. Scutecele reutilizabile sunt dotate acum cu velcro, sau capse, pentru inchidere, forme care se potrivesc bine pe copilul tau, materiale impermeabile, elastic la mijloc si la picioruse, si inserturi care pot fi scoase sau adaugate si care fac schimbarea scutecului la fel de usoara ca la cele de unica folosinta. Scutecele textile nu sunt la fel de absorbante asa ca va trebui sa le schimbati mai des.

Pret: pe o perioada de 3 ani veti cheltui aproape 4700 lei pe scutece de unica folosinta (0.85 lei / bucata * 5 scutece pe zi * 365 zile * 3 ani = 4653.75 lei). Pentru un pachet de 24 de scutece veti plati undeva intre 800 si 1000 lei. In functie de dotari, de model si de stare puteti plati mai mult, sau mai putin. Scutecele textile pot fi folosite fara probleme la cateva generatii de copii. Mai aveti de investit dupa intr-un detergent pentru scutece, intr-un dezinfectant si in apa si electricitate pentru masina de spalat. Pe o perioada de 3 ani cheltuielile vor ajunge la inca 1000 de lei. Daca tragi linie ramai cu aproape 3000 de lei in mana.

Mediul inconjurator: Nu sunt chiar asa de ecologice cum ai putea crede. Da, scutecele de unica folosinta folosesc resurse precum copaci si plastic in timpul procesului de fabricatie, dupa care ajung la groapa de gunoi (40% din materialele folosite sunt biodegradabile, restul nu). Iar acum gandeste-te la procesul de curatare al scutecelor textile: folosesti apa curata si energie electrica iar rezultatul este doar apa murdara.

Pentru gradinita sau pentru vacante, scutecele de unica folosinta sunt cele mai bune. Exista studii care arata ca reduc riscul de infectii daca sunt folosite in medii aglomerate – sunt destule gradinite si crese care nu dau voie scutecelor textile. Atunci cand calatoresti scutecele textile sunt incomode. Sau, poate iti place sa cari dupa tine scutece murdare si sa cauti cu disperare o masina de spalat sau o spalatorie care sa le accepte.

Parerile sunt impartite si in cele din urma este preferinta fiecaruia cum vrea sa isi creasca copii. V-am prezentat cateva detalii pro si contra si acum puteti lua o decizie in cunostinta de cauza.

Distribuie postarea
Share

Autor:

This author has published 86 articles so far. More info about the author is coming soon.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?