Sfaturi pentru cicliști – Cum eviți o pană

16 iulie, 2018 | Autor: | Posted in Sport

Indiferent că mergi cu mașina sau cu bicicleta, o pană nu e un eveniment de care să te bucuri, ci dimpotrivă. Pentru a evita o astfel de situație trebuie să fii atent la anumite lucruri, atât în timpul deplasării cu bicicleta cât și înainte și după aceasta.

Prevenția este mult mai ușoară decât tratamentul, în cauză refacerea anvelopei, așa că atenția acordată anumitor detalii te poate scuti de neplăceri viitoare.

1. Evită marginea șoselei

În primul rând, dacă mergi pe șosea, evită să mergi pe marginea de pământ de lângă aceasta. Acolo se strâng de obicei tot felul de lucruri, de la cioburi și până la cuie, așa că este foarte probabil să faci pană. Mergi mai bine pe șosea, atunci când este posibil acest lucru. Dacă ești totuși nevoit să mergi pe margine, inspectează cu atenție anvelopele după fiecare tură.

2. Curăță anvelopele

După fiecare tură pe munte sau prin noroi, cu bicicleta de munte,  curăță temeinic anvelopele. De asemenea, același lucru poți să îl faci și în timpul traseului, după ce ai trecut printr-o zonă cu multe reziduuri, buruieni, etc. Astfel te asiguri că nimic nu ți-a penetrat anvelopele și că nu te vei trezi cu ele dezumflate atunci când îți este lumea mai dragă.

3. Inspecții regulate

Așa cum spuneam și mai sus, curăță anvelopele după fiecare cursă, verifică să nu fi fost înțepate sau tăiate și repară-le dacă este cazul. Verifică și presiunea din cauciucuri și mai umflă-le dacă este nevoie. Sau, dimpotrivă, mai scoate din presiune dacă acestea sunt prea umflate. Presiunea din pneuri joacă un rol important în evitarea peneleor. Astfel, cel mai indicat ar fi să umfli anvelopele suficient încât să nu simți toate denivelările de pe drum. Dacă sunt umflate prea tare, acestea sunt mai predispuse la înțepături și tăieturi, dar îți pot afecta și performanțele și echilibrul.

4. Investește în anvelope de calitate

Dacă ai cauciucuri vechi și afectate de multiple pene și înțepături, poate ar fi cazul să investești în unele noi. Și nu te gândi să cumperi unele ieftine, căci în final asta te poate costa mai mult decât o pereche de anvelope de calitate. O idee bună ar fi să optezi pentru cauciucurile rezistente la înțepături (mai ales dacă mergi pe trasee montane frecvent). Chiar dacă vei plăti mai mult, investiția se va amortiza în timp.

Iată, așadar, că evitarea unei pene nu ține doar de noroc sau alinierea astrelor. Este important ca și tu să îți iei toate măsurile de precauție pentru a evita un astfel de eveniment neplăcut. Căci ce poate fi mai urât decât să te oprești dintr-o plimbare relaxantă pentru a repara o pană? Sau, mai grav, cât de mult te poate afecta acest lucru atunci când te afli într-o cursă contra cronometru?

Ai grijă, deci, de anvelopele bicicletei și bucură-te de o cursă lipsită de griji și evenimente neplăcute.

Distribuie postarea
Share

Autor:

This author has published 19 articles so far. More info about the author is coming soon.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?