15 Muzee si Galerii de vizitat in Budapesta

Budapesta este ticsita de muzee, expozitii temporare si galerii, dar daca timpul tau este limitat atunci iata cele mai mari muzee si galerii pe care nu trebuie sa le ratezi. Tineti minte ca expozitiile si orele de deschidere se schimba de la sezon la sezon asa ca verificati aceste lucruri inainte sa va puneti la drum.

Muzeul de istorie din Budapesta, Muzeul Castel

1. muzeul de istorie

1014 Budapest, Szent György tér 2.

Sunt 3 sectiuni principale ale Muzeului de Istorie din Budapesta. Colectiile – Antichitati Romane si Arheologie, Perioada Moderna si Medievala si Muzeul de Istorie Locala si de Arte care au fost create aproape simultan, dar s-au dezvoltat in timp independent una de cealalta. Centrul Muzeului de Istorie se afla in cladirea E al Castelului Buda, cunoscut si drept Muzeul Castel. Aici poti gasi informatii despre Budapesta in perioada moderna, sculpture gotice din palatal regal, istoria orasului din era preistorica si Palatul Regal medieval al Palatului Buda.

 

Centrul de comemorare al Holocaustului

Centrul de Comemorare a Holocaustului

1094 Budapest, Páva utca 39.

Centrul de Comemorare al Holocaustului aflat in apropiere de sinagoga de pe strada Pava, ofera o expozitie permanenta si interactiva care conduce vizitatorii prin istoria Holocaustului, le arata o colectie de evenimente istorice si documente si obiecte originale. In centrul cladirii este o curte cu un perete de sticla neagra, de 8m inaltime, pe care sunt trecute toate numele victimelor Holocaustului din Ungaria.

Muzeul Terorii

3. Muzeul Teorii din Budapesta

1062 Budapest, Andrássy út 60.

Muzeul Terorii este un muzeu situat pe strada Andrassy, la fostul sediu al politiei secrete comuniste. Comemoreaza victimele regimului fascist si comunist din Ungaria secolului 20, inclusiv pe cei retinuti, torturati si ucisi in cladire. Expozitia permanenta arata relatia tarii cu Germania Nazista si Uniunea Sovietica in timpul anilor de ocupatie de catre aceste puteri. Aceasta expozitie socanta ajuta la intelegerea mai buna a acelei perioade din istoria tarii.

Muzeul Fotografiei Unguresti

Muzeul Fotografiei

1065 Budapest, Nagymező utca 20.

Muzeul fotografiei Unguresti, situat in casa Mai Mano, ofera un loc de intalnire pentru expozitiile maghiare internationale, istorice si contemporane. Expozitiile se modifica, dar sunt de fiecare data interesante.

Muzeul Maghiar de Stiinta, Tehnologie si Transport

Muzeul de Tehnologie si Transport din Budapesta

1146 Budapest, Városligeti körút 11.

In Budapesta sunt destule muzee pentru cei care apreciaza vehiculele de transport. Dar la Muzeul de Stiinta, Tehnologie si Transport poti vedea machete de locomotive pe aburi, avioane, precum si locomotive si vagoane adevarate. Afla istoria traficului, a vehiculelor trase de cai, a zborului, precum si istoria transportului maghiar. Gasesti informatii despre drumuri si constructia lor, si o colectie de masini, motociclete, vagoane, avioane si biciclete.

Galeria Nationala

6. galeria nationala din budapesta

1014, Budapest, Szent György tér 2.

Galeria Nationala din Budapesta este cea mai mare colectie de arte frumoase din Ungaria. Se afla in Castelul Buda. Expozitiile permanente sunt din erele Renascentiste si Baroc, sculpturi in piatra din perioada medievala, sculpturi din lemn din perioada Gotica, Sculpturi si picturi din secolul 19 si arta din secolul 20, anterioara anului 1945. Daca ai timp doar pentru un muzeu de vizitat in Budapesta, probabil ca acesta ar fi cea mai buna alegere.

Muzeul National al Ungariei

muzeul national al ungarei

1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.

Este cel mai mare muzeu din Ungaria. Iti prezinta cultura si istoria maghiara prin colectia vasta de artefacte si relicve arheologice, istorice si entice ale oamenilor din Bazinul Carpatilor. Muzeul ofera o vedere realistica a istoriei unguresti, cu toate bucuriile si tristetile, motiv pentru care este un muzeu care merita vizitat.

Muzeul de Istorie Naturala din Budapesta

muzeul de istorie naturala din budapesta

1083, Budapest, Ludovika tér 2-6.

Este situate in ceea ce era in trecut Academia Militara Ludovica. Gasesti aici reconstructii uriase ale dinozaurilor care au trait in Ungaria, si poti afla despre fauna si flora Bazinului Carpatilor. Poti afla despre importanta mineralelor, poti vedea vestigii geologice de milioane de ani si in plus poti vedea frumusetea recifelor de corali.

Muzeul Kiscelli

muzeul kiscelli din budapesta

1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Muzeul Kiscelli are ca focus istoria artei moderne si fine din Budapesta. Localizarea este frumoasa, este asezat intr-o fosta manastire baroc din parcul Obuda. Poti vedea piese de mobilier antic, sculpturi, embleme, schite, tacamuri din argint si fotografii contemporane. Iar expozitiile temporare au ca tema istoria fotografiei, moda, arhitectura si sport. Lucrari ale artistilor contemporari sunt deseori expuse. O vizita la Muzeul Kiscelli poate sa iti ocupe o zi intreaga. Poti lua cararea care este paralela cu cladirea, prin parc, si ajungi la Statia de Cavalerie Kiscelli, Sculptura Golgota si Capela Ver Szent.

Sala de Arta, Kunsthalle

10 kunsthalle

1146 Budapest, Dózsa György út 37.

Sala de Arta, din Piata Eroilor este etalonul galeriilor de arta contemporana din Ungaria. Conceputa dupa modelul Salelor de Arta germane, aceasta cladire neo-renascentista a fost construita in anul 1896 pentru sarbatoare milenara a tarii. Scopul ei este de a prezenta si promova trendurile artelor vizuale straine si locale. Sunt in medie 5 expozitii majore in fiecare an.

Muzeul Ludwig

muzeul ludwig din budapesta

1095 Budapest Komor Marcell utca 1.

Muzeul Ludwig este in cadrul expozitiilor din Palatul de Arta. Colectiile permanente includ piese valoroase de arta pop Americana (printre care Andy Warhol, Claes Oldenburg si Robert Rauschenberg). Se pune de asemenea un accent deosebit pe arta Central si Est Europeana si prezinta si arta maghiara din anii ’60 pana acum, in contextual international. Expozitiile temporare prezinta artisti din scena internationala, precum si binecunoscuti Maestrii Ungari, totul cu ajutorul tehnologiei din secolul 21. Si cladirea merita explorata, poate fi considerata, ea singura, o opera veritabila de arta contemporana.

Parcul Memento

parcul memento din budapesta

1223 Budapest, Balatoni út – Szabadkai utca sarok

Oferind o privire in spatele cortinei de fier, Parcul Memento este una din cele mai spactaculoase privelisti din Budapesta. Desi este putin mai departe de oras, este un loc care merita vizitat. Parcul Memento expune monumente ale Erei Comuniste. Piesele acestei colectii impresionante sunt compuse din statui si placi care au fost retrase de pe strazile din Budapesta dupa caderea socialismului in 1989.

Muzeul de Arte Aplicate

muzeul de arte aplicate

1091 Budapest, Üllői út 33-37.

Cladirea muzeului este unul din cele mai bune exemple de arhitectura Art Nouveau unguresti. Capodopera a fost realizata de Odon Lechner si Gyula Partos si este extraordinara atat la exterior cat si la interior. Pe langa expozitia permanenta de creatii traditionale unguresti, cladirea gazduieste si foarte multe evenimente de design si expozitii de arta moderna.

Muzeul de Etnografie

muzeul de etnografie din budapesta

1055 Budapest, Kossuth tér 12.

Muzeul de Etnografie este unul din muzeele nationale din Budapesta, peste drum de Parlament si Piata Kossuth. Expozitia permanenta este intitulata ‘Cultura traditionala maghiara’. Aceasta arunca o privire exclusiv asupra culturii, traditiilor si vietii taranimii maghiare de la sfarsitul secolului 18 pana la inceputul Primului Razboi Monial. Expozitia prezinta ustensilele folosite in acea perioada in case si la munca, porturile de zi cu zi ale oamenilor din Carpati, si mancaruri traditionale si artizanat.

Muzeul de arte fine

15. arte

1146 Budapest, Dózsa György út 41.

Muzeul de Arte fine a fost construit intr-un stil architectural eclectic neoclasic, folosind schitele lui Albert Schickedanz si Fulop Herzog. Se afla in apropierea Pietei Eroilor iar colectiile constau in principal din opera de arte internationale Europene din toate perioadele. Muzeul este impartit in 6 mari colectii: Arta Egipteana, Antichitati Clasice, Sculpturi, Picturi ale Vechilor Maestrii, Arta dupa 1800 si Schite si Desene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *