Laptopurile au componente electronice care se incing foarte tare atunci cand folosim laptopul de aceea este montat un sistem de captare si evacuare a caldurii degajate de aceste componente.
Sistemul de racire este format din radiator, ventilator, gura de evacuare si pasta termoconductoare, pasta care este aplicata la componentele care se incing, cum ar fi cipul video, procesorul, gpu. Pentru ca laptopul sa functioneze corespunzator si sa reziste pentru mai multi ani de folosinta, trebuie sa ne asiguram ca sistemul de racire functioneaza corespunzator.
Pentru asta trebuie fie sa apelam la un service de laptopuri, fie sa il curatam singuri acasa. Prima optiune ne asigura o rezolvare rapida a curatarii si o garantie in cazul unor eventuale probleme ulterioare in timp ce curatarea laptopului acasa implica riscuri mai mari si asumate cat si necesitatea unor cuostinte minime despre laptopuri.
Daca nu ati mai desfacut niciodata un laptop, va recomandam sa nu incercati sa curatati singuri laptopul intrucat exista multe lucruri care pot merge prost si care pot provoca daune suficient de mari.
Ce se poate intampla daca nu curatam laptopul niciodata?
Daca vom folosi un laptop pentru timp indelungat, fara sa il curatam vreodata, in cele din urma se acesta nu va mai functiona. Gurile de aerisire se si radiatorul se vor imbacsi de praf, eventual formand paturi de praf. Aceste paturi de praf obtureaza caule de evacuare ale caldurii, aceasta ramanand in interior. Folosirea indelungata in aceste conditii va duce la dezlipirea cipului video iar reparatiile consta in relipirea cipului prin procedeul numit reballing sau inlocuirea cipului cu unul nou intrucat reballing-ul nu va rezista mai mult de 1 an. Pentru a evita toate acestea, nu trebuie decat sa faci o curatare interna o data pe an, curatare care nu ar trebui sa coste mai mult de 50-100 de lei.
Lasă un răspuns