Amazon, gigantul magazin online detinut de magnatul Jeff Bezos, este acuzat de un ONG extrem de activ in domeniu legislatiei muncii si drepturilor angajatilor ca isi neglijeaza angajatii din fabricile Echo si Kindle din China. Mai mult decat atat, apare speculata ideea conform careia Jeff Bezos a ajuns cel mai bogat om din lume, tocmai pe spatele salariatilor sai abuzati din China si tarile asiatice.
Salariile extrem de mici si cele peste 100 de ore lunare peste program ar fi principalele cauze pentru care ONG-ul solicita magazinului Amazon, una dintre cele mai profitabile afaceri online din zilele noastre, sa imbunatateasca rapid conditiile muncitorilor din cele 2 fabrici.
Ce masuri sunt pregatiti sa ia cei din ONG daca Amazon nu respecta solicitarea?
Nu ar fi prima data cand branduri enorme ajung in procese, fiind date in judecata de organizatii ale drepturilor omului, pentru neconformarea la legile muncii din tarile orientale. H&M este un alt caz celebru ce a cazut in aceasta capcana.
ONG-ul ameninta Amazon ca masurile vor fi aceleasi si in acest caz. Organizatia a lansat in acest weekend un raport, dupa o investigatie de noua luni asupra sediilor din orasul Hengyang, detinuta de Hon Hai Precision Industry, care produce pentru Amazon.
Raportul a oferit imagini din companie, legate de modul in care se produc boxele Echo si de modul in care angajatii sunt pusi sa ajunga inainte cu 10 minute de a incepe tura la munca, nefiind remunerati pentru acest lucru. De asemenea, raportul China Labor Watch arata ca locuintele personalului nu dispun de masuri adecvate de siguranta impotriva incendiilor.
Masuri severe pot sa se aplice in acest caz, amenzile fiind usturatoare. Amazon a finalizat un audit al fabricii in luna martie si a constatat ca se incalca cu adevarat orele suplimentare (legislatia Chinei prevede maxim 36 ore suplimentare pe luna). S-a cerut remedierea acestor probleme, iar acum se asteapta solutionarea.
Declaratiile reprezentantilor Labor Watch New York
„Tot angajatii au program prelungit si salarii mici. Avand in vedere ca salariile sunt scazute, muncitorii trebuie sa se bazeze pe orele suplimentare pentru a castiga suficient pentru a mentine un nivel de trai decent”, se arata in raport.
Cu toate acestea, oficialii Amazon spun ca s-a cerut un plan de actiuni corective din partea Foxconn, iar in cazul problemelor identificate se vor gasi cu siguranta rezolvari cat mai rapide.
“Am cerut imediat un plan de actiuni corective din partea Foxconn Hengyang, detaliind planul de remediere a problemelor identificate si efectuam evaluari periodice pentru a monitoriza punerea in aplicare si conformitatea cu Codul nostru de conduita al furnizorilor. Ne-am angajat sa ne asiguram ca aceste probleme vor fi rezolvate”, declara Amazon pentru Bloomberg.
Lasă un răspuns