Arte si Mestesuguri, un domeniu vast de design in care fabricarea lucrurilor cu mana este dominant. Termenul a aparut pentru prima data in Anglia, la sfarsitul secolului al 19-lea drept o eticheta pentru o miscare populista de la momentul respectiv care isi dorea sa reinvie arta decorativa. Initiatorul acestei miscari a fost William Morris. Pe la jumatatea secolului al 19-lea procesele idustriale din fabrici au alungat aproape complet mestesugarii de pe calea aleasa si amenintau sa distruga in totalitate tehnicile pe care le foloseau pentru a produce obiecte de uz casnic de o frumusete deosebita. Reinvierea artei Gotice, a readus in fata o cantitate mare de cunostinte despre era de mijloc, iar Morris, impreuna cu pictorii ante-Rafaeliti si un mic grup de arhitecti si designeri, s-a intors catre aceasta arta drept sursa de inspiratie.
Elevii si adeptii lui Morris s-au inmultit, iar in felul acesta au aparut si s-au dezvoltat artizani experti. Metodele lor urmareau sa fie o demonstratie practica, nu doar a crezului estetic al lui Morris dar si a convingerii sale legate de necesitate de integrare a frumosului in accesoriile de zi cu zi. Aspectele politice si estetice ale miscarii Arte si Mestesuguri au influentat dezvoltarea modernismului, in special reflectandu-se mai tarziu in filozofia de baza a Bauhaus. Reaparitia artelor populare (folk) a continuat sa prospere in anumite zone, in special in comunitati retrase si printre Amerindienii din sud, dar si printre Eschimosi.
O versiune mai putin ‘cizelata’ a miscarii Arte si Meserii a aparut si in Statele Unite, unde s-a raspandit din Anglia si s-a dezvoltat dela sfarsitul secolului al 19-lea, pana prin anul 1915. A fost proeminenta in arhitectura Americana si design, in special in cladirile si interioarele realizate de firma de arhitectura Greene si Greene. Conceptele miscarii au fost deasemenea aplicate pe ceramica, sticlarie, ustensile si alte obiecte de uz casnic americane. Miscarea Arte si Meserii s-a raspandit si pe partea continentala Europeana, unde a avut o puternica influenta in perioada de sfarsit a secolului 19 si inceputul secolului 20.
Lasă un răspuns