Cum depozitam corect motocicleta?

posted in: Auto | 0

Vin vremuri in care trebuie sa ne punem bijuteria pe doua roti la pastrare. Asta de obicei se intampla iarna, dar iata ca in anul 2020 avem parte de o situatie exceptionala care ne obliga sa ne punem la pastrare motocicletele pentru mai mult timp. Totusi, care sunt pasii corecti pentru a asigura o depozitare adecvata?

La fel ca la orice vehicul, statul pe dreapta pentru perioade indelungate este mai daunator decat rularea in mod constant, asa ca e important sa reducem cat mai mult impactul si uzura. La urma urmei, nu vrem sa facem o lista mare de cumparaturi de piese pentru motocicleta fix inainte de a o folosi. Bine, nu ar fi o problema in zilele noastre pentru ca exista atatea magazine online specializate in piese pentru motocicleta si nu numai, dar vorba din popor spune ca paza buna trece primejdia rea.

Asa ca haideti sa trecem direct la subiect si sa vedem care sunt cei mai importanti pasi pe care trebuie sa ii facem pentru a depozita in mod corect motocicleta:

Primele care sunt vizate sunt anvelopele. Este esential ca acestea sa nu stea la sol, cu toata greutatea motocicletei apasand pee le, pentru mult timp. Fie ca le dam jos si le punem la depozitare, fie ca lasam motocicleta pe un stander, ambele solutii sunt viabile. Chiar daca nu sunt piese pentru motociclete in sensul traditional, anvelopele sunt singurul contact dintre tine si pamant.

Trebuie facut plinul la rezervor inainte de pune la pastrare motocicleta, pentru a preveni eventualele probleme care pot aparea. Aici e vorba ori de rugina, ori de particulele de mizerie care vor sta o lunga perioada degeaba si isi vor face de cap in rezervorul gol. Nu cred ca trebuie sa explic ce inseamna un rezervor cu probleme.

La fel cum trebuie facut plinul / schimbul pentru celelalte lichide, in special pentru uleiul de motor. Multe piese moto si pentru orice vehicul cu motor termic depinde de uleiul de motor, iar un ulei curat va proteja acele componente esentiale functionarii. Acelasi concept se aplica si pentru antigel.

Ca si in cazul celorlalte vehicule, bateria este o alta componenta de care trebuie sa avem grija daca e sa ne punem motocicleta la pastrare. Fie ca deconectam bateria cu totul, fie ca ii verificam constant nivelul, aceasta isi va pierde din putere oricum.  Tot ce putem noi sa facem este incetinim ritmul in care pierde curent.

Ca si operatiune finala, se recomanda ca motocicleta sa fie acoperita cu o prelata. Nu de alta, dar o motocicleta care sta pe afara, fara protectie, va fi la mila naturii si nu va iesi cu bine din toata carantina. Doar ca prelata nu are rol doar de protectie impotriva vremii, ci si de a proteja acele piese pentru motocicleta esentiale de eventualele rozatoare care pot ajunge la motocicleta si care pot distruge tot ce inseamna cablu sau fir.

Ca si concluzie, majoritatea operatiunilor sunt de bun simt si sunt la indemana oricui. Important este doar sa le punem in practica si sa avem grija de motocicleta noastra.

Altfel, cand vom iesi din carantina vom mai sta pe dreapta o perioada pentru ca va trebui sa o punem la punct inainte de a iesi in sfarsit la asfalt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *