Reballing si reflow sunt doi termeni ce nu sunt foarte cunoscuti in randul utilizatorilor de laptopuri dar utilizatorii putin mai avansati este posibil sa cunoasca atat termenii cat si ce implica procedurile.
In acest articol va vom explica diferentele dintre cele doua proceduri, cand se intervine cu reballing si de ce sa nu facem niciodata reflow la un laptop.
Pentru a intelege diferentele dintre cele doua trebuie mai intai sa intelegeti ce presupun ambele metode. Reballing inseamna dezlipirea totala a cipului video (deja dezlipit din cauza temperaturilor mari din interiorul laptopului) si inlocuirea profilului de bile de fludor care vor suda din nou cipul pe placa de baza. In multe situatii este necesar sa se schimbe si cipul video insa acest lucru il veti afla doar dupa ce se incearca reballingul cu cipul vechi.
Este posibil ca tehnicienii sa depisteze anumite anomalii la cipul video dezlipit, anomalii precum urme de lovire, indicii care arata ca s-a mai facut reballing sau reflow sau culoarea neagra. Daca oricare din aceste detalii lipsesc, tehnicianul nu va putea stii dinainte daca reballingul va functiona sau nu. Dezlipirea cipului si lipirea acestuia pe placa se face cu statie de reballing speciala pentru aceasta operatiune si la temperaturi controlate de 180 de grade sau 220 de gradem depinzand de compozitia bilelor.
Reflow presupune incalzirea cipului video fara a fi demontat de pe placa de baza si se face la temperaturi ce nu pot fi controlate. Aceasta operatiune nu implica inlocuirea bilelor de fludor ci doar topirea celor vechi in speranta ca cipul se va relipi.
Cand facem reaballing?
Avem nevoie de reballing atunci cand laptopul se aprinde dar nu afiseaza nimic pe display, sau afiseaza pe display urme, pete, pixeli morti, dungi etc. Pe scurt, atunci cand exista probleme cu cipul video iar de cele mai multe ori asa se manifesta acestea.
Cat costa reballingul?
Pentru operatiunea de reballing veti plati undeva intre 180 si 250 de lei depinde din ce oras sunteti si la ce service de laptopuri apelati.
De ce sa nu facem niciodata reflow?
Daca apelati la service laptopuri profesionale, nu veti avea de ales intrucat acestea nu fac reflow decat reballing, ceea ce este foarte bine! Nu va lasati pacaliti de service-urile care fac reflow sau care propun aceasta operatiune! Laptopul nu va functiona decat o perioada foarte scurta, de cateva zile sau saptamani!
Cu toate ca reballingul functioneaza, un laptop cu cipul relipit nu va mai rezista foarte mult timp mai ales daca folositi laptopul pentru jocuri foarte complexe care solicita memoria video.
Lasă un răspuns