Intr-un articol precedent spuneam ca aerul din interiorul caselor izolate termic este de multe ori mai poluat decat cel de afara datorita substantelor folosite pentru fabricarea diverselor obiecte care ne inconjoara.
Recomandarea noastra principala este sa fiti un cumparator informat si sa alegeti variantele ecologice de fiecare data cand este posibil. Iata cateva motive exacte pentru care sa faceti asta:
Mobilierul. O sursa importanta de poluare cu substante volatile in interiorul casei este mobilierul. Acesta este confectionat in mare parte din PAL, iar pal-ul este realizat prin presarea rumegusului impreuna cu diverse substante adezive care au in compozitie formaldehide nocive. La fel, lacurile, vopselele si plasticurile care duc la realizarea mobilei sunt facute sau au in compozitie diverse substante toxice. Toate acestea eliberea cantitati mici de vapori care provoaca iritatii ale mucoasei nazale, ale gatului si ochilor, provoaca dureri de cap, in unele cazuri cancer (conform studiilor realizate de Agentia Americana de Protectie a Mediului).
Emisiile scad odata cu trecerea timpului, asa ca mobilierul la mana a doua este de multe ori alegerea cea mai buna.
Mochetele si podeaua. Mochetele si covoarele sintetice si podeaua pot fi una din cele mai mari surse de poluare din interiorul casei. Un studiu al Agentiei Americane si Protectie a Consumatorilor a identificat peste 31 de chimicale diferite in mochete, care se elibereaza in aer de-a lungul timpului. In afara de continutul chimic, mochetele atrag si retin si alte toxine ’domestice’, precum si praful sau murdaria.
Asternuturile de pat. Optati pentru lenjerii de pat din bumbac organic sau in, deoarece sunt fabricare fara inalbitori, coloranti sau alte chimicale, si sunt crescute la fel de ecologic, fara ingrasaminte chimice sau pesticide. Asternuturile din materiale organice pot fi mai scumpe decat cele traditionale, dar pe termen lung avantajele se vor cunoaste.
Bumbacul organic este o alegere foarte buna si pentru saltele, la fel ca si lana, care are o rezistenta naturala la ardere. Majoritatea saltelelor sunt stropite cu substante care le fac sa fie rezistente la pete si care sa nu fie inflamabile. Aceste substante in timp se acumuleaza in organism, provocand diverse afectiuni de sanatate.
Majoritatea substantelor nocive din saltele dispar cu timpul. Pentru a evita contaminarea biologica cu mucegai si plosnite de pat aerisiti foarte bine dormitorul pentru a nu se acumula umezeala. Intotdeauna spalati asternuturile in apa fierbinte si lasati umezeala din interiorul casei sa se acumuleze pentru a evita aparitia plosnitelor si a mucegaiului.
Detergentii. Nu aveti nevoie de chimicale puternice pentru a mentine curatenia in casa. Pentru a combate praful folositi carpe de sters din lana sau bumbac. Stergeti podeaua si draperiile cel putin o data pe saptamana cu un mop sau o carpa umeda.
Multe din substantele de curatare a mobilei contin substante be baza de petrol. Pentru ceva mai natural va puteti face singuri acasa amestecand 2 lingurite de suc de lamaie si cateva picaturi de ulei de masline.
Pentru a va parfuma casa in mod sanatos, incercati plantele uscate, cum ar fi lavanda sau eucalipt, sau uleiurile esentiale. Pentru o improspatare de urgenta amestecati cateva picaturi de ulei esential cu alcool pur intr-o sticla cu pulverizator.
Iar la sfarsit, dar nu in ultimul rand, mentineti casa cat mai aerisita (se refera mobilier si obiecte). Eliminand locurile unde praful se poate aduna, reduceti si aparitia afectiunilor cauzate de acesta.
Lasă un răspuns