Matasea Dupioni – punctul tau de plecare
O matase salbatica cu o textura proaspata si stralucire deosebita in toata splendoarea ei.
Dupion, sau Dupioni, este o matase naturala fabricata din fire brute de matase. Este o matase in cea mai pura stare naturala. Ceea ce o distinge de celelalte tipuri de matase, de calitate inferioara, sunt nodurile din textura materialului aparute pe cale naturala din prelucrarea firului. Disponibila intr-o gama foarte variata de culori, Dupioni este considerate a fi alegerea perfecta pentru slingurile cu inele. Puteti alege din gama noastra de produse ce vi se potriveste cel mai bine.
Fabricarea matasei Dupioni
Viermii de matase secreta 2 substante care in contact cu aerul se intaresc iar viermele de matase se infasoara in acest material formand un cocon. Doi viermi de matase aflati in aceeasi pastaie care isi infasoara firele impreuna formeaza un fir dublu care poarta denumirea de matase Dupioni.
Pentru mai multe detalii despre cum este produsa si recoltata matasea puteti citi si acest articol: Fabricarea si productia matasei https://www.mamagolo.com/mamagolo-blog/fabricarea-productia-matasii
Mai multe despre matasea Dupioni
Matasea Dupioni are o tesatura neregulata cu mici noduri. Este cateodata confundata cu matasea ‘shantung’ care este in mod normal mai usoara si are o tesatura mai fina decat Dupioni. Dupioni este folosita extensiv de creatorii de moda si de catre producatorii de draperii.
Fiind un material natural va avea intotdeauna mici defecte. Prin urmare, in cazul in care doriti sa cumparati materialul pentru a va confectiona singuri un articol sa luati cu 10-20 % mai mult decat aveti nevoie pentru a nu avea surprise neplacute.
Istoria matasei
China a fost prima tara care a fabricat matase cu peste 4000 de ani in urma (anul 2600 BC). La inceput a fost purtata doar de catre imparatii Chinezi. Acestia au incercat sa mentina secrete cunostintele despre sericultura (crestearea viermilor de matase) pentru a detine monopolul asupra fabricarii de matase. In cele din urma matasea a inceput sa se raspandeasca in intreaga Asia. Cererea era atat de ridicata incat matasea a devenit moneda de schimb principala in comertul international pentru China.
Cateva referinte din Vechiul Testament arata ca matasea era cunoscuta in timpurile biblice in zona de vest a Asiei. Chinezii au inceput comertul cu vestul in jurul secolului al doilea I.Hr. Curtile Persane ale acelor vremuri foloseau matase, pe care o descuseau si o transformau in modele proprii. Cand regale Persiei, Dariul III, a capitulate in fata lui Alexandru cel Mare, era imbracat cu astfel de vestminte din matase care l-au eclipsat pe Alexandru iar acesta in schimb a cerut ca prada de razboi echivalentul a 7 milioane Eur in matase. Convoaie de camile carau matasea din interiorul Asiei pana in Damasc, Siria, unde era principalapiata pentru comertul cu matase si locul unde Estul se intalnea cu Vestul.
Chinezii s-au descurcat foarte bine sa pastreze secretul fabricarii de matase – nimeni nu a reusit sa-l descopere pentru 30 de secole. Dar in jurul anului 300 D.Hr., India a pus mana pe reteta si a inceput sa produca si ea matase.
Intr-un final matasea a ajuns in Europa central si in nodrul Africii. Rutele comerciale pe care le foloseau au ajuns cunoscute drept Drumul Matasii.
In anul 550 D.Hr. a intrat si Roma n actiune prin intermediul Imperiului Bizantin. Conform legendei calugarii au introdus pe furis viermi de matase in Constantinopol inauntrul unor bastoane goale pe interior. Din nou, in Roma, se faceau eforturi pentru a tine secret procesul de tesere a firului de matase, cu intentia de creare a unui monopol imperial. Iulius Caesar a restrans folosirea matasei doar pentru uz personal si pentru cativa functionari apropiati lui. Cele mai bune razboaie de tesut si crescatori se puteau gasi doar in cadrul palatului din Constantinopol iar matasea pe care o produceau era folosita exclusive pentru fabricarea robelor imperial si drept cadouri pentru demnitari straini. Ceea ce ramanea ca surplus era vandut la preturi exorbitante, mentinand in acest fel matasea doar in cadrul clasei superioare.
La inceputul secolului al 13-lea Italia era deja un jucator principal, in mare parte datorita comerciantilor din Venetia care nu doar vindeau matasea dar si incurajau crescatorii de viermi de matase sa se stabileasca in Italia. Fastuosul oras Florenta a fost construit din profiturile obtinute din comertul cu textile, matase si lana.
Cand Franta a vazut ce se intampla, Francisc I i-a invitat pe producatorii italieni de matase sa vina in Franta sis a creeze o industrie a matasei acolo, in special in Lion. James I a facut acelasi lucru in Anglia, mergand chiar pana la cumpararea a 100.000 pomi de dud intr-un effort de a cultiva viermii de matase. Dar a cumparat o specie gresita de pomi asa ca au ajuns sa fie folositi doar pentru umbra.
Datorita cererii ridicate si a razboaielor de tesut imbunatatite, realizate in principal de India, matasea este acum disponibila in intreaga lume. Totusi este departe de a fi un material comun. Productia de matase insumeaza doar 0.2% din productia mondiala de textile.
Caracteristicile matasei:
- Cel mai luxos material
- Cel mai confortabil material
- Extrem de absorbant (la fel ca si lana)
- Cel mai bun material pentru culoare
- Foarte bun pentru realizarea sistemelor de purtare a bebelusilor, datorita rezistentei ridicate a materialului
- Un material foarte lucios si fin la atingere
- Cel mai rezistent material natural (un fir de otel de aceeasi grosime se va rupe inaintea celui de matase)
- Prietenos cu mediul inconjurator
- Se murdareste mai greu decat alte material
- Nu este atacat nici de molii nici de mucegai
- Racoros pe timpul verii
- Caduros iarna
Pentru oferta complete de slinguri din matase cu inele si pentru a vedea si celelalte produse intrati pe situl www.mamagolo.com
Lasă un răspuns