Sarcina – Schimbarile gravidei si ale bebelusului in primul trimestru

Medicii considera “testul barza” ca fiind o metoda destul de sigura pentru a afla daca esti insarcinata. Dar sunt si situatii in care acesta poate indica lipsa sarcinii, desi ea este prezenta. Daca sarcina este mica, sa stii ca e posibil ca ea sa nu fie vizibila la ecografie, asa ca nu te poti baza nici pe aceasta metoda. Sigura solutie care nu da gres, pentru a afla daca esti sau nu insarcinata, este analiza sangelui, ea masurand valorile hormonului hCG.
Primul trimestru de sarcina este perioada cuprinsa intre 1 si 13 saptamani, perioada in care schimbarile sunt de ambele parti, atat la mamica cat si la fat!
Ce se intampla cu mama si bebelusul in primul trimestru de sarcina:
Semnele sarcinii
Primele semne sunt oboseala neobisnuita, greturile dimineata si chiar stari de voma, poftele si dorinta de a manca alimente care in mod firesc nu te atrag, marirea sanilor si o sensibilitate mai accentuata atat la nivel fizic, cat si emotional. Desigur, curand vei sesiza lipsa ciclului menstrual, dar sa stii ca sunt si sarcini in care, in primele 2 luni din sarcina, ciclul inca este prezent.
Curand, vei constata ca incepi sa iei in greutate si ca burtica isi schimba forma.
Modificari la nivel fizic
Inca din primele saptamani de sarcina sanii devin mai plini, crescand in volum. Vei observa ca vasele de sange sunt mult mai vizibile si ca sanii sunt mult mai sensibili, uneori chiar durand usor.
Desi din exterior modificarile nu sunt foate vizibile pentru cei din jur, sa stii ca in interior uterul isi schimba forma si dimensiunile crescand de aproape 5 ori in aceasta perioada pentru a face loc fatului.
Modificari la nivel emotional
Datorita modificarilor hormonale care incep acum, sa nu te mire daca vei fi mult mai emotiva decat de obicei. Este posibil sa constati ca plangi mult mai usor si aproape din nimic. Vor aparea schimbari de dispozitie, uneori foarte bruste si radicale. Ceea ce inainte nici nu observai, acum va parea un motiv intemeiat de discutie.
Sarcina te va face mai responsabila si vei incepe sa iti faci, poate, mai multe griji ca de obicei. Gandul ca vei deveni curand mamica, teama ca nu vei fi o mamica buna, noua responsabilitate, toate iti pot genera angoase. Nu te speria, este firesc!
Modificarile si evolutia fatului
In primul semestru fatul se formeaza complet, astfel incat, in saptamana a 12 –a copilul este deplin format! Totodata este perioada in care organele si toate sistemele copilului se construiesc. Zi dupa zi, saptamana dupa saptamana.
In acest prim trimestru determinarea sexului copilului este mai dificila, dar, crede-ma, acesta este ultimul aspect in legatura cu care sa iti faci griji acum! Fetita sau baietel, sanatos si frumos sa fie!
Iti mai spun un secret – poti vorbi cu copilul, inca de pe acum – el simte vibratiile vocii si a sunetelor din jur. Ii poti citi sau ii poti povesti ce ai facut in acea zi. Astfel vei crea o legatura emotionala foarte stransa cu copilasul tau si, pe viitor, veti comunica foarte usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *