- Viitorul serviciilor cloud – Ce se afla capatul drumului?
Solutiile pentru administrarea afacerilor nu au aparut de ieri de azi. In Lumea libera, primii pasi facuti pentru realizarea unei solutii care sa creasca productivitatea muncii printr-o planificare superioara a resurselor disponibile, au fost facuti in anii ‘60, intr-o perioada cand calculatorul nu era o unealta care sa faca parte din viata cotidiana a oamenilor asa cum astazi utilizam un terminal odata la cateva minute. Prin urmare software-ul constituia o terminologie complet noua pentru marele public.Fabricile erau concentrate pe procesul de productie iar activitati precum controlul materiilor prime, inventarul, erau realizate cu ajutorul hartiilor de calcul imprastiate peste tot. Odata cu dezvoltarea si demasificarea industriei, accentul a inceput sa cada tot mai mult pe planificarea necesarului de materii prime (Material requirement planning – MRP) pentru a simplifica cat mai mult documentele interne ale companiilor si, pe cat posibil, de a le centraliza.
Dezvoltarea solutiilor de management al afacerilor continua: in anii ‘70, MRP include pe langa planificarea necesarului de materii prime, programarea unor linii de productie, incluzand procesele de achizitii si vanzari, ceea ce permite solutiilor de tip ERP sa acopere o plaja mai larga de clienti decat in stadiile initiale de dezvoltare. Prin urmare, dezvoltarea unor noi aplicatii in cadrul aceluiasi program de solutii de management al afacerilor, a permis adaptarea acestuia la o mai larga varietate de companii si a permis uriasul salt in termeni de competitivitate pe care Lumea libera l-a facut in acea perioada in raport cu cea din spatele cortinei de fier.
Anii ’80 au adus noi functionalitati, transformand MRP II intr-o solutie universala. MRP II a functionat pentru o multitudine de companii fiind utilizat de departamentele de HR, a fost utilizat si ca o baza de date pentru clienti si vanzari (CRM), pentru planificare, advertising si cel mai important in cadrul departamentelor tehnice si de inginerie. MRP II a dezvoltat functionalitati aditionale si a devenit o aplicatie stabila si relativ prietenoasa cu utilizatorii ajungand sa realizeze tipuri de abordari ale planurilor de afaceri ale diverselor tipuri de afaceri.
Urmatorul salt a venit insa in anii din urma, odata cu dezvoltarea serviciilor in mediu cloud. Aceasta evolutie a echivalat cu “democratizarea” serviciilor de gen, prin deschiderea fara precedent catre companiile de talie mijlocie si chiar mica. Pe de-o parte evolutiile tehnologice si accesul masificat la internet a permis accesul tot mai facil catre o mare masa de potentiali clienti iar pe de alta parte concurenta a permis o scadere a preturilor concomitent cu posibilitatea companiilor de a beneficia de aceste servicii pe baza unui abonament la preturi, de obicei, modice.
Toate acestea sunt istorie. Insa evolutiile din viitor promit a fi cu adevarat interesante. Companiile din acest domeniu tind sa devina tot mai cretive, in speranta ca vor intui corect trendurile unei piete din ce in ce mai concurentiale. Dupa ce au dezvoltat solutii in tehnologii ” web oriented” care permit apelarea in browser, eliminand astfel necesitatea downlod-ului si al instalarii si configurarii in reteaua locala a companiilor cat si a necesitatii alocarii de resurse pentru intretinerea (maintenance) lor si pentru buna functionare a sistemului (care revin dezvoltatorului), ultima generatie de solutii business incearca sa vina cu mai multe tipuri de servicii, alta date de sine statatoare, integrata sub umbrela aceleiasi aplicatii.
Un astfel de exemplu este solutia pentru facturare si gestiune a stocurilor | Cubic Suite (www.cubicsuite.ro), o solutie care ofera micilor firme posibilitatea nu doar de a factura sau de a isi tine evidenta stocurilor, a clientilor, a furnizorilor sau de a evidentia miscarile din stoc sub forma fluxurilor de comenzi de vanzare sau de cumparare ci si de a avea propriul magazin online.
Cubic Suite este cunoscuta ca fiind prima solutie inovativa care a oferit clientilor de pe piata romaneasca posibilitatea de a-si crea si configura in cativa pasi extrem de simpli propria aplicatie si care acum integreaza in aceeasi solutie si posibilitatea clientilor de a-si crea propriul magazin online pornind de la evidenta stocurilor: experienta ultimilor ani arata ca majoritatea afacerilor online care se dezvolta, ajung sa integreze cu costuri destul de mari, si printr-un proces adesea destul de anevoios solutii de gestiune a stocurilor care sa le permita controlul si dezvoltarea pe mai departe a afacerii.
Cubic Suite este solutia care elimina toate aceste dezavantaje si care permite clientilor sa isi configureze de la inceput propriul lor magazin online, la pachet cu posibilitatea de a-si gestiona stocurile si fluxurile de vanzari si aprivizionare intr-o maniera profesionista si eficienta.
Lasă un răspuns